Leg og lær med edderkopper (2019FS-12)

Opgaven

I Nationalpark Mols Bjerge er der registreret 71 forskellige edderkoppearter men der findes helt sikkert mange flere! Fælles for dem er at de har 8 ben, giftkroge forrest på forkroppen til at slå deres bytte ihjel med og spindevorter på bagkroppen til at lave edderkoppespind med

Sådan gør du

Fang edderkopper i fælder

I kan fange edderkopper i fælder. Nogle edderkopper bevæger sig meget rundt på jorden. Det er jagt- og springedderkopper. Vælg nogle steder, hvor I forventer, at der er edderkopper: F. eks i det høje græs eller bag skuret.

 

Faldfælder

En af de fælder der virker allerbedst, er en simpel faldfælde. Lad børnene grave syltetøjsglas ned i jorden, så kanten er helt plan med jordoverfladen. Edderkopper, der bevæger sig hen over jorden, vil falde i fælden og ikke være i stand til at kravle op af de glatte sider. Hvis I graver glassene ned om morgenen, skal de tjekkes, før I går hjem. Hvis I lader dem stå natten over (hvilket er mest effektivt), skal de tømmes næste dag. Dyrene kan ikke redde sig selv op af disse fælder, så det er vigtigt at finde og tømme alle fælderne. Sandsynligheden for at der går andre dyr i fælden er naturligvis stor. Husk at markér, hvor I har anbragt fælderne, så I kan finde dem igen.

Udvælg en eller flere edderkopper til at kigge nærmere på. Brug arbejdsarket til at tegne en edderkop som I ser den. Husk de 8 ben, giftkrogene og spindevorterne. Eller find en malebogsside på nettet med en edderkop som børnene kan farvelægge. 

Brug arbejdsarket "Edderkoppens opbygning" til at se nærmere på edderkoppens forskellige kropsdele. 

 

Edderkoppens fantastiske net

Prøv at finde en lang vandret tråd, der er spundet mellem grene. Tag forsigtigt en tøjklemme og hæng den på tråden. Kan den bære 1 eller 2 klemmer? Trådene er stærkere end stål. Den sikringstråd, som edderkoppen altid trækker efter sig, er særlig stærk. Trådene er også meget elastiske, prøv at gynge klemmen lidt op om ned.

Prøv også at fange en edderkop. Læg den i din åbne hånd, eller barnets hånd. Lad edderkoppen kravle rundt og falde ned. Hvad sker der?

Når edderkoppen hænger i sin tråd under hånden, så løft hånden op og ned.

 

Lav kunstværker med edderkoppespind

I kan lave flotte billeder af edderkoppespind.

Læg forsigtigt et stykke mørkt karton bag et flot spind og pift vand på med en forstøver. I skal drysse kartonen med lidt mel for at få spindende tydelige. I kan smykke klassen eller institutionen med de kunstfærdige net, og I kan også tegne edderkopper og byttedyr på jeres net. I kan også laminerer arkene til flotte, anderledes bordunderlag.

Årstid

Forår, sommer og efterår

Tidsforbrug

1-2 timer

Forberedelse

Finde udstyr frem

Fang edderkopper: syltetøjsglas, planteskeer, markeringspinde

Edderkoppens fantastiske spind: tøjklemmer, dåselupper eller andet til opbevaring af edderkopperne

Lav kunstværker med edderkoppespind: mørkt karton, forstøverflaske med vand, mel. 

Kan suppleres med opgaver

Krible krable i skoven

Aktivitet

 • Ude

Børnehave

 • Kulturelle udtryksformer og værdier
 • Naturen og naturfænomener

Opgavetema

 • Det vilde liv

Mål børnehaveklasse

 • Kreative og musiske udtryksformer
 • Naturfaglige fænomener

Mål 1.-10. klasse

Skole

 • Indskoling
 • Før skole

Skolefag

 • Billedkunst
 • Natur og teknologi
 • Understøttende undervisning

Baggrundsviden

Edderkopperne jager på forskellige måder. Hjulspinderne bygger et hjulformet net og venter på, at flyvende insekter skal blive fanget i det, Korsedderkoppen er en af de almindeligste hjulspindere. Korsedderkoppen sidder midt i nettet, andre hjulspindere gemmer sig i et nærliggende "retræteskjul" og har en "signaltråd", der vibrerer, når byttet går i nettet.

Der er også andre typer net. Tæppespinderne spinder et vandret net. Insekterne flyver ind i nogle få lodrette fangtråde, hvorefter de falder ned i det egentlige net, som er vandret placeret under fangtrådene. Disse net findes nemt i højt, vissent græs eller på stubmarker.

Ikke alle edderkopper fanger byttet i et net. Jagtedderkopperne benytter sig af deres hurtighed og fanger byttet i en hurtig jagt. Jagtedderkopperne er lette at kende på deres hurtige bevægelser og færden udenfor et net.